Wie wordt de nieuwe eigenaar van dit prachtige gebied? (foto Geert van Someren)

Psst.... Crezéepolder kopen?

RIDDERKERK – De provincie Zuid-Holland heeft de recent in een prachtig natuurgebied omgetoverde Crezeepolder te koop gezet. Iedereen mag vanaf 23 juni bieden via een openbare inschrijving, maar voorwaarde is wel dat de koper een gecertificeerd natuurbeheerder is. De provincie heeft de circa 60 hectare laten taxeren, maar wil over de prijs niets kwijt.

Reden voor de verkoop is dat de provincie het zelf in eigendom en beheer hebben van natuurgebieden, niet meer als kerntaak ziet. Samen met de Crezeepolder, staan nog drie andere gebieden in de verkoop. Inschrijvers die een bod doen op de Crezeepolder dienen daarbij een beheerplan in te dienen. De beoordeling door de provincie van de inhoud daarvan, telt zwaarder dan de prijs die de bieder wil betalen.

Uitgangspunt moet zijn dat het in Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht gelegen "rivier- en moeraslandschap" in stand wordt gehouden. Bij het onderhoud mogen geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Zogenoemde ruige stalmest is het enige dat is toegestaan. De voor het publiek toegankelijke wegen en paden moeten openbaar en gratis toegankelijk blijven.

Bij eerdere, vergelijkbare trajecten heeft de provincie natuurgebieden overgedragen aan grote terreinen beherende organisaties zoals Natuurmonumenten, maar ook wel aan agrarische natuurondernemers. In de Crezeepolder ligt een waterwinveld van Oasen. Van dat stuk grond krijgt het waterbedrijf het eigendom, inclusief de verplichting het beheer daarvan af te stemmen met de toekomstige eigenaar.